4 причини, поради които трябва да извършвате SEO одит на вашия уебсайт или как да сте по-подготвени пред конкурентите си?


Знаете ли какво е по-лошо от това да не се класирате добре в търсачките? Да виждате вашите конкуренти да доминират във вашата ниша. Но как го правят и можете ли да подражавате на тяхната стратегия или да намерите своето уникално предложение за продажба (USP)? Трябва ли да мислите за прехвърляне в изцяло различна ниша?

Извършвайки SEO одит на уебсайтовете на вашите конкуренти, вие ще можете да определите кои са техните най-ефективни ключови думи, най-популярните страници, източници на обратни връзки и разнообразна друга информация. След това вашият екип може да разгледа тези данни и да се учи от тях. Няма нищо срамно да се учите от вашите конкуренти. Може да са били в индустрията по-дълго, така че може да са по-напред в кривата на обучение. Възползвайте се от това изпитано знание и подобрете собствената си SEO стратегия.
Ето и някои правила, които е добре да следвате за по-добри възможности на сайта ви.

1. Анализ на линковете
Обратните препратки са може би най-важният сигнал за класиране за всяка търсачка. Те серазглеждат като одобрения, така че обемът и авторитетът на линковете могат да повлияят непропорционално на видимостта и класирането на SERP.

Link-building

Отминаха дните, когато можете просто да закупите анкор текст, публикация за гости или препратки към прессъобщение. Алгоритмите на търсачките станаха по-умни и ще накажат уебсайтове, които използват сенчести методи за получаване на обратни връзки.

Чрез SEO одити можете да прегледате източника не само на вашите собствени беклинкове, но и на тези на вашите успешни конкуренти. Това ще ви ориентира как да емулирате тяхната стратегия за връзки. Одитите също така ще ви посочат нискокачествените обратни връзки, произхождащи от връзки или директории за спам, които вредят на класирането на вашия уебсайт в търсачките. Само не забравяйте да прекратите използването на подобни връзки.

2. Подобрена използваемост

SEO-and_UX
Създаването на уебсайт е смесица от наука и изкуство. Ние не търсим само функционалност и използваемост – ние също искаме да имаме добре изглеждащ и запомнящ се уебсайт. Въпреки това, естетиката понякога може да повлияе на използваемостта на вашия уебсайт. Инструментът за SEO ще ви помогне да идентифицирате някои навигационни, функционални или структурни слабости на вашия уебсайт. Решаването на тези проблеми незабавно ще подобри използваемостта на вашия уебсайт и ще направи изживяването на клиентите ви много по-приятно.

3. Нови взаимоотношения и източници на приходи

SEO-opportunities
SEO анализите обикновено разкриват кои са най-силните играчи във вашата ниша. По-често подобни анализи ще ви дадат информация за филиали и партньори на вашите конкуренти, както и влиятелни блогъри и личности в социалните медии. Използвайте тази информация, за да разработите взаимноизгодни договорености, които ще увеличат вашите приходи и профил на бранда.

4. По-силно и по-добро съдържание

SEO-content
Освен технически аспекти, SEO одитът може също да анализира качеството на вашето съдържание, като използва данни като дължина на съдържанието, липсващи ключови думи, заглавки като H1s, H2s, H3s или мета описания и т.н. Специалистите по одит също ще могат да определят какъв е типът съдържание, което харесват вашите читатели. Използвайки тази информация, вие ще можете да създадете по-подходяща и ефективна стратегия за съдържание, която ще подобри показванията на страници, времето за престой и реализациите. Вече сте убедени в стойността на извършването на SEO одит на вашия уебсайт? Добре, защото одитът ще помогне на уебсайта ви да се класира по-високо, да стимулира органичен трафик и да подобри реализациите – всичко това се постига по-бързо и с по-добра възвръщаемост на инвестициите.